“Tunnel Vision” a contemporary hermitage

In contemporary times we no longer have the luxury to interpret a hermitage as a romantic outpost borrowing views of the wild.   Simply because the existence of the wild is already debatable in The Netherlands. Instead we embrace our undeniable urban conditions as ground zero and attempt to find escapes within.   Finesse Architecture in collaboration with artists Marianne Lammersen prefer to offer this perspective view in their Hermitage Installation “Tunnel Vision”.

The Duo offers the idea that within the urban landscape and its inherent visual language we can still find inspirations and clues to trigger our day dreaming and escapes.   We can simply re-interpret   the urban landscapes around us to reach our inner self instead of running away from it.

Continue Reading →

Work in Progress 06-06-2016: ‘Tunnel Vision’


Work in progress on a new Hermitage:  a Contemporary Hermit Hut for Stichting-Kunsteiland in Rotterdam.

Kustvlaai 2014: Amstel Park:

For Kunstvlaai 2014 (‘From Safety to Where? I Love the Feeling of Being Slightly Lost’) Finesse Architecture in collaboration with Dennis Schuivens created a spatial intervention that offers the users a playful and ephemeral experience through physical participation. Continue Reading →

Mediamatic: Bubble Escapement

In 2014 Mediamatic organised ‘Ten Weeks and One Summer of Lightness’. From April 29th until July 13th different artists were invited to investigate lightness as experience, as image and as idea. As part of the ‘Soap Bubble Laboratory’ by Nienke Sybrandy, we participated by exploring tactics that offer participants a chance to experience a simple soap bubble spatially. We created a scenario in which participants engaged in anticipation of an act of destruction or creation of a surreal spatial moment.

Mediamatic Lightness Week SoapBubbles

“Refracted Punt”

This was an experimental installation made for the art space initiative De Punt, in Amsterdam, to create an effective low cost solution for dealing with their window display needs. There was a need for some kind of system that would allow diffused light into the space, and some framed views for the passerby when there was an exhibition inside. We created a filtered screen from good old fashion bubble wrap and injected fluorescent pink cleaning solution into specific air pockets (determined by the design). The bubble wrap serves as a low tech and low cost material that provides both a decent visual/solar diffuser that is large enough to cover the full height of the storefront glazing. The air pockets that are inherent to the wrap’s structure can be interpreted as a pixelated canvas for the artist in resident to fill in their own designs. Throughout the day, light falling through the screen create different effects. Dependent of your perspective angle, both natural light and the surrounding background is refracted into every single bubble. Giving a mitotic notion of how the collective whole is made out of constituent parts that each hold the same image.

Continue Reading →